Tuesday 25 November 2014

Resepi 22: Karipap Ayam + Kentang

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera
 Karipap rangup untuk makan malam.. Karipap ni buat weekend aritu.. Niza frozen kan.. Malam semalam disebabkan ada bawak balik kuey teow goreng dan mee goreng jadinya Niza cuma goreng karipap je sebagai menu tambahan..
Cukup la untuk dinner kami 4 beranak.. Nak masak nasi masing-masing dah agak kenyang..

Jom layan karipap rangup mabeless ni.. Makan masa masih panas terasa kerangupannya..


Resepi seperti di bawah:

Karipap Ayam+Kentang
Pastri:
1 kg tepung gandum
300gm marjerin-panaskan
1 1/2 cawan air
7gm garam

Inti:
1 kg ubi kentang
200gm ayam kisar
2 ulas bawang putih
200gm bawang merah
60gm rempah kari daging
2 sb gula
1sb garam
Serbuk perasa
1/2 cawan minyak-untuk tumis
Daun kari
2-3sb cili blender/serbuk cili

Cara-caranya:
1. Tepung gandum gaul dengan marjerin panas jadi serbuk roti
2. Campurkan air dan garam dan uli menjadi doh
3. Canai doh mengikut saiz acuan dan bubuh inti
4. Goreng api sederhana sehingga warna keemasan.

Cara buat inti:
1. Kupas kulit kentang dan potong dadu
2. Panaskan minyak dan tumis bawang merah,bawang putih dan daun kari
3. Masukkan rempah kari.. Masak hingga pecah minyak~ tambah cili kisar 2-3sb kalau suka pedas
4. Masukkan kentang yang dipotong dan ayam kisar. Masak ayam dan kentang hingga kentang empuk
5. Perasakan garam,gula dan serbuk perasa sekiranya guna. Sejukkan sebentar sebelum digunakan.
 
Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment