Tuesday 18 November 2014

Resepi 18: Asam Pedas Ikan Duri

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera

Asam pedas memang feveret Niza. Alif yang 4 tahun lebih tu pun memang terer makan asam pedas. Kalau ada pulak ikan goreng dengan sambal belacan lagi laju suap dalam mulut. Mak mertua lalu pun boleh tak sedar hihihi. Niza masak asam pedas untuk dinner kami semalam. Disebabkan malas nak tunggu ikan dalam fridge defrost, Niza keluar beli ikan dekat simpang masuk taman perumahan kami. Pakcik ni berniaga tiap-tiap petang. Ikan-ikan di ambil dari Kuala Kedah. Kiranya hari-hari ikan fresh..

Kebetulan pergi dah pukul 6 lebih.. Ikan pun tak banyak yang tinggal. Ada udang,sotong, ikan siakap, ikan duri dan kembung yang tinggal.. Ambil aje la ikan duri tu.. Dalam kepala memang dah bajet nak masak asam pedas.. 

Asam pedas ni kami makan dengan penuh selera.. Habis nasi seperiuk.. Memang sengaja masak nasi lebih dari hari-hari biasa.. Nak makan puas-puas.. Kawankan dengan pekasam ikan lampam, telur dadar dan kangkung goreng belacan.. Adoiiii.. Dinner like a king la jawapnya..

Niza sertakan resepi di bawah.. Boleh la cuba.. Ikut selera masing-masing.. Banyak bahan yang tak ada jadinya Niza abaikan.. Bunga kantan, daun kesom kalau tak ada pun tak apa.. Bahan-bahan tu memberi aroma dan menambah rasa.. Asam pedas masih sedap jugak..

Asam Pedas Ikan Duri
  • 1 ekor ikan duri sederhana besar - di potong  
  • 2 biji tomato-belah 4
  • secekak daun kesom-agak2lah ya
  • 1 btng bunga kantan- xde stok
  • 1 btng serai- di ketuk
  • 3/4 cawan air asam jawa (3 sb asam jawa, bancuh dngn 1/2 cwn air)
  • Garam dan sedikit gula
  • minyak utk menumis
Bahan Kisar
  • 1 cawan cili kisar 
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 inci halia
  • 1 biji bawang besar
  • 5 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 inci belacan, dibakar
  • 1 sudu kecil lada hitam biji*(*di tumbuk kasar)
  • Air secukupnya -dlm 4 cwn
Cara-Cara
  1. Ikan di siang, bersihkan, cuci dan toskan. Sementara itu belah tomato dan ketepikan dulu.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga naik bau, masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak. Masa menumis guna api sederhana dan sentiasalah di kacau.
  3. Masukan air dlm 1 cwn dan biarkan mendidih.
  4. Bila mendidih, masukkan ikan dan jus asam jawa, gaul rata dan biar mendidih.
  5. Tambah tomato, bunga kantan dan daun kesum. Tambahkan air dlm 3 cawan lagi. Kepekatan dan kecairan kuah ikut selera masing2 ya.
  6. Biarkan mendidih lagi. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Biar masak dengan api sederhana. Rasa dan jika ok boleh matikan api, angkat dan hidangkan bersama nasi putih.

No comments:

Post a Comment