Thursday 20 November 2014

Resepi 20: Gulai Nangka Mabelesss

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera...

Gulai nangka.. Sedap sangat makan lunch semalam... Bukan selalu ada dalam rumah ni resepi camni.. Sesekali buat sendiri makan bertambah-tambah.. Selalu beli ajer kat kedai makan 2-3 ketul... Seperiuk buat, puas makan..
Angin ke?? Takpa..takpa.. Sesekali makan buat ubat.. Hihihi

Masak lemak nangka ni Niza tambah isi ayam yang kebetulan ada sikit dalam fridge.. Bahagian dada ni memang selalu asingkan.. Kalau goreng tak berapa jalan dalam rumah ni.. Semua berebut bahagian tulang dan isi yang lembut-lembut.. Bahagian dada kalau masak halia ke, padprik ke baru ngam..


Resepi seperti di bawah.. Sesuaikan dengan selera masing-masing ok!!

Gulai Nangka
200gm isi ayam
500 gm nangka muda
8 ulas bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
20 tangkai cili api - dikisar
2 inc kunyit hidup - dikisar
2 inc halia dikisar
3 batang serai - dititik
2 keping asam gelugur
500 ml santan
400 ml air
garam secukup rasa

Cara-caranya:

Nangka muda dipotong 4 cm dan direbus hingga empuk.
Masukkan isi ayam ke dalam periuk
Diikuti dgn bawang merah, bawang putih, cili api, kunyit hidup, halia dan air. Didihkan
Kemudian masukkan santan, serai, nangka muda, asam gelugur dan garam secukup rasa.
Kecilkan api dan kacau perlahan2 sehingga masak atau kuahnyer agak pekat. Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment