Sunday 9 November 2014

Resepi 12: Burger Malaysia..

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera

Hr ni nak posting resepi burger malaysia buat untuk minum petang semalam.. Sebab buat sambal ikan bilis untuk lunch, minum petang fikir menu yang boleh diolah dengan sambal ikan bilis  sedia ada.. Burger malaysia gandingkan dengan nescafe panas memang terangkat.. Tambah pulak cuaca hujan sejuk je rasa.. Nikmatnya tak terkata..

Resepi ambik dari facebook tapi lupa pulak nak tulis nama penyumbang resepi tu.. Terima kasih banyak sebab share resepi.. Mintak halal ye..

Menurut tuan punya resepi dia memang berjual burger Malaysia ni dan katanya burger malaysia ni lembut sampai ke petang.. Niza x tau la betul ke lembut bila dah lama sebab buat pun separuh bancuhan.. Bila siap bagi pulak pada jiran kiri kanan rumah.. X sampai sejam dah licin.. Memang lembut dan gebu je kejadiannya.. 
 
Rasa susah sangat nk uli doh bagi licin dan bulat elok.. Amatur la katakan.. Tp kalau x cuba buat lagi tak tahu macam mana.. Banyak nak kena belajar lagi.. Terima kasih  pada blogger masakan yang sedia ada sebab menjadi sumber inspirasi dan rujukan.. Allah sahaja yang dapat membalas jasa anda.. Anda adalah cikgu maya.. Terima kasih atas perkongsian tips dan tunjuk ajar.. 

Resepi Niza sertakan di bawah.. Kalau nak cuba dipersilakan.. InsyaAllah sedap.. Niza buat separuh daripada resepi.. Percubaan la katakan.. Anak-anak kata sedap.. Woha!!
 

Burger Malaysia
Bahan- bahan:
1kg tepung gandum 
1 peket yeast mauripan
4sudu gula,
1 sudu kecik garam
4sudu susu pekat manis
1senduk majerin 
air secukupnya

Cara-caranya:
1. bancuh yeast,gula,garam,susu dgn secawan air.ramas dan gaul tepung bersama majerin hingga jadi seperti serbuk roti
2. ambil adunan yeast yg di bancuh tadi masukkan dlm adunan tepung..gaul rata
3. tambah air secukupnya sedikit demi sedikit
4. uli hingga adunan x melekat di tangan...
5. biarkan doh naik dlm 15 minit uli sikit,tumbuk2 buang angin
6. Lepas tu bentuk bulat2 dan penyetkan jadi  leper
7.bila di goreng ia akn jadi seperti dlm gmbr
8. biarkan sekejap terus goreng
9. Jika nk cepat x perlu kembangkan adunan..terus bentuk dan biar 15 minit terus goreng...

P/s:jgn biar lama nanti kuih jadi masam....

Dah sejuk belah dua dan letakkan sambal ikan bilis mabeless.. 

No comments:

Post a Comment