Wednesday 12 November 2014

Resepi 15: Sizzling Yee Mee

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..

Alhamdulillah.. Sizzling mee untuk dinner kami malam semalam.. Abah dan mak pun datang rumah dinner sama-sama.. Resepi ni memang terbaik.. Rasanya yang menepati citarasa menyebabkan dah berulang-ulang kali buat.. Pendek kata resepi ni memang a keeper.. Mak yang agak cerewet dan selalu jadi juri masakan Niza pun kata sedap dan boleh makan.. Kira ok la tu kan??hehe

Pada yang nak makan sizzling mee macam kat food court tu boleh buat sendiri di rumah. Hidangan kami malam tadi untuk 7 orang.. Bayangkan, 7 pinggan kalau kali rm10 sorang termasuk air berapa kita boleh jimat.. Masakan di rumah insyaAllah lebih bersih dan sedap. Masakan dari air tangan ibu memang terbaik. Kalau food court tu Bangla atau Nepal yang masak.. Betul tak??? Lagipun anak-anak boleh makan puas-puas.. Niza xde hot plate macam yang kat kedai food court tu tapi jangan risau, kita guna pan yang kecil.. Agak2 untuk sorang makan.. Mee sizzling kita tetap kena masak satu-satu..

Resepi sizzling ini memang harus dicuba.. Rasanya x kalah dari yang makan di food court.. Tetapi bolehla tambah apa- apa yang suka macam fish ball ke.. Ikut selera masing-masing. Niza buat basic macam yang jual..





 Sizzling Yee Mee
Bahan-bahan:
1 biji bawang merah*
5 ulas bawang putih*
1 inci halia*
6-8 tangkai cili kering~ gunting 2*
4 sb kicap pekat
4 sb kicap manis
4 sb sos tiram
1 kiub pati ayam
1st lada sulah 
Isi ayam
Cendawan butang~ rendam dahulu
4 sb tepung jagung- bancuh dengan air
Minyak untuk menumis
8 cawan air

Cara-caranya:


1. Tumis bahan-bahan bertanda * sehingga layu dan naik bau
2. Masukkan cendawan dan isi ayam
3. Masukkan air,kicap pekat,kicap manis dan sos tiram. Biar mendidih
4. Masukkan kiub pati ayam dan lada sulah. Pastikan rasa masin dan manis seimbang. Kalau tak cukup masin dan manis boleh tambah garam dan gula.
5. Bila dah menggelegak kuah sizzling masukkan bancuhan tepung jagung.
Kalau suka pekat boleh lebihkan tepung jagung.

Mee Sizzling
1. Yee mee- lalukan dengan air sikit dan tapis
2. Sawi
3. Telur

Penyediaan:
1. Bubuh sedikit yee mee dalam pan


2. Tuang kuah sizzling tadi ke atas mee
3. Pecahkan sebiji telur dan bubuh sawi 
4. Tutup pan dan masak dengan api yang kuat 2-3 minit.
5. Kecikkan api tetapi jangan di padam. Angkat pan dan boleh tuang dalam pinggan.
6. Seterusnya, kita ulang langkah 1-5. Bila dah bubuh semua bahan-bahan baru kita besarkan api maksimum masak 2-3minit.

P/s: sedap dinikmati dengan hirisan cili api+ kicap.. Baru ada kick!!


Selamat mencuba.. 

No comments:

Post a Comment