Sunday 23 November 2014

Resepi 21: Kuih Keria

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..

Alhamdulillah.. Syukur dengan rezeki dari Allah.. Kuih keria untuk minum petang hari ini.. Kuih keria ni rasa kenyal- kenyal sikit.. Mungkin sebab ada tambah tepung ubi dalan adunan.. Selalu resepi hanya menggunakan tepung gandum tapi resepi ni ada tambah tepung ubi.. Niza ambik resepi dari blog Kak Azlita Masam Manis yang menurut Kak Ita dia ambik resepi dari Kak Wan Citarasawan.. Terima kasih pada Kak Ita dan Kak Wan..

Niza letak resepi kat sini pulak.. Pada yang nak rasa kelainan bolehla cuba resepi ni.. Niza doublekan resepi di bawah.. Alang- alang buat biar puas makan.. Hehe.. Dapat juga pulangkan pinggan jiran yang lama simpan.. 


KUIH KERIA

By: Kak Wan
Rujukan : Citarasawan

250 gm keledek putih atau oren
1 sudu besar tepung ubi
80 gm tepung gandum
1/2 sudu teh garam

Untuk Menyalut Keria
80 gm gula pasir
3 sudu besar air

Rebus keledek keledek hingga empuk dan lenyek ketika masih panas
Masukkan garam, tepung ubi dan tepung gandum, uli hingga bergaul sempurna dan tidak lekat di tangan
Timbang doh seberat 40 gm setiap satu
Bulatkan dan leperkan
Bentukkan lubang bulat di tengah
Setelah siap, goreng terendam dalam minyak yang sederhana panasnya hingga kuning keemasam
Angkat dan toskan minyaknya
Biarkan sejuk

No comments:

Post a Comment