Thursday 30 October 2014

Resepi 5: Udang Goreng Mentega/ Buttered Prawn

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera


Niza buat udang goreng butter ni sebab macam dah terasa kesedapan buttered prawn kat lidah masa jalan- jalan ke dapur kak Sheila @ spicesjourney. Kalau nak tahu cara nak buat siap ada step by step lagi yang Kak Sheila tunjuk. Niza punya sarang telur/ floss tu memang langsung tak perfect. Petua nak dapatkan sarang telur yang cantik ada Kak Sheila bagitahu tapi Niza nak cepat maklumla balik kerja baru keluarkan barang dari peti ais.. Nak tunggu udang defrost lagi.. Tambah pulak sekarang waktu Maghrib masuk awal jadinya lepas sembahyang Maghrib baru mula memasak.

Makan malam kami sekeluarga memang yang ringkas dan mudah penyediaannya.. Jarang sangat masak kari kat rumah ni.. Duduk Penang ni main dish dia tentulah kari so lunch tu memang selalu kari yang menjadi pilihan bila lauk-lauk yang di masak di kantin sekolah kurang menaikkan selera..

Suami Niza pun bila cakap nak masak kari dan-dan cakap x mau.. Kat kilang tempat dia kerja pun memang kari sentiasa ada.. Nak makan dengan tidak aje.. Makan malam selalunya Niza sediakan yang anak-anak suka makan..

Udang goreng butter ni buat dalam 15 ekor.. Laju bukan main anak-anak meratah sampai tak cukup-cukup..
Takpa,nanti mama masak lagi lain kali.. Mungkin mama boleh improve skill bagi udang tu bersarang lebih cantik.. Menganga jugak anak-anak bila tergigit hirisan cili api.. Aduhh, tak boleh hiris halus-halus cili api lain kali.. Diaorang punya makan laju je suap masuk mulut tak tengok cili asing ke tepi.. Sudahnya, bergelen air masuk berselang-seli dengan nasi..

Terima kasih Kak Sheila @ spicesjourney.sebab menginspirasikan menu ni untuk makan malam kami.. Niza tulis kat sini untuk rujukan Niza bila nak buat lagi ye..


Udang goreng Mentega/ Buttered Prawn

Sarang Telur:
2 biji kuning telur
1 senduk butter/margerin
1 cawan minyak masak

Pukul ringan kuning telur. 
Panaskan butter/margerin bersama minyak masak. Sebaiknya gunakan senduk bulat. Bila minyak dalam kuali sudah betul betul panas, pusing pusingkan minyak dengan senduk tu laju laju membentuk bulatan sehala tanpa henti.

Kemudian tuangkan kuning telur tadi, tuang tinggi sikit supaya telur jatuh ke dalam kuali tu halusss jer. Teruskan pusing minyak tu laju laju dan tuang hingga habis. Pusing terus senduk tu sehingga telur tu masak berwarna keemasan. 
Setelah masak tuangkan ke dalam tapis seperti tapis santan besi untuk toskan minyaknya. Langkah seterusnya kita siapkan pula udangnya. 

 Udang:
12 ekor udang -Niza guna 15 ekor saiz sederhana
Sedikit garam
Sedikit lada sulah
Minyak untuk menggoreng 
3 ulas bawang putih - dicincang
6-8 tangkai cili padi - dihiris
5 tangkai daun kari
1/4 cawan susu cair/susu segar
Sedikit butter/margerin untuk menumis
Sedikit serbuk lada hitam/putih - jika suka
Garam secukup rasa

Mula mula goreng dulu udang yang digaul dengan sedikit garam dan lada sulah sehingga agak berubah warna dan masak. Jangan goreng terlalu lama sangat nanti udang akan mengecut, tak cantik dan agak keras bila dimakan. Angkat dan toskan minyaknya. Keluarkan minyak tu dari kuali, tak nak guna lagi
Panaskan butter/margerin di dalam kuali dan tumis bawang putih, cili padi dan daun kari hingga garing dan naik bau. 

Kemudian masukkan susu cair dan masak sebentar. Masukkan udang yang digoreng tadi, sedikit serbuk lada hitam/putih dan garam secukup rasa. Jangan bubuh banyak sangat garam yer sebab butter atau margarine sudah ada garam.

Setelah semua bahan masak dan mesra, bolehlah dimasukkan ke dalam pinggan hidangan dan taburkan sarang telur/floss yang kita buat tadi.

No comments:

Post a Comment